vineri, 14 noiembrie 2008

Declaraţie legată de valoarea istorică a Unirii Basarabiei cu România.

Stimaţi colegi,
În publicaţia Cotidianul din 2 octombrie 2006, a apărut un material ciudat, ca să nu spun, nefavorabil pentru românii basarabeni. În articolul cu pricina, pre nume: "Unire de 35 de miliarde", se pune pe tarabă Basarabia, cu alte cuvinte, se negociază pământurile strămoşeşti.
Ia, uitaţi-vă, stimaţi fraţi români, cum ne vorbesc diverşi finanţişti, şi de o parte, şi de alta a Prutului: în cifre, care de care mai distanţate unele faţă de altele. De exemplu, conform unui aşa-zis "proiect de buget al unificării", domnul Sebastian Vlădescu (bineînţeles, omul Preşedintelui României, Traian Băsescu), actualul ministru de finanţe, ne oferă o sumă, precum zice el, "pe care nu ne-o permitem", şi se afişează suma de 35 miliarde, adică o cheltuială anuală de 5 procente din p.i.b.. Domnul Daniel Dăianu, fostul ministru de finanţe, o lasă mai moale: anunţă o suma de 20 de miliarde, mai adăugând că "cifrele sunt grosiere, dar este important să avem un ordin de mărime". Domnul Veacislav Ioniţă, doctor în ştiinţe economice la Chişinău, afirmă, însă, că unirea Basarabiei cu Þara Mamă ne-ar costa numai 12 miliarde de euro.
Dar Germania Federativă şi-a pus în cap să târguiască cu Germania Democrată, când a avut loc reunificarea celor două state germane după căderea Zidului Berlinului? Vă întreb de la obraz!
Ne spunea cândva un fost preşedinte de ţară, Emil Constantinescu, că "istoria nu ţine de pâine", când, în 1997, pe timp de pace, nu de război, şi nesilit de nimeni, statul român a cedat pământurile strămoşeşti din Bucovina Ucrainei, prin ruşinosul Tratat Româno-Ucrainean.
Ba da, istoria ţine nu numai de pâine, dar şi de vieţile omeneşti din Basarabia şi Bucovina! Vieţi omeneşti, care, după 1940-1944, au fost curmate într-un mod cumplit de tăvălugul comunismului sovietic! În "Cartea Neagră a Comunismului", fostul adjunct al preşedintelui URSS, Mihail Gorbaciov, Aleksandr Iacovlev, un om cu o bună perspicacitate politică, accentua foarte grav: nazismul fascist a ucis 22 milioane de oameni, iar comunismul sovietic a ucis peste 99 milioane de oameni, de diverse naţii, de diverse categorii sociale. Pentru comunismul sovietic nu existau naţii, exista numai doctrina lor diabolică, prin care erau toleraţi doar acei care înfăptuiau programul sovietizării rapide a naţiunilor din fostul imperiu sovietic.
Se pune problema în bani în ceea ce priveşte aducerea Basarabiei la Þara Mamă!? Păi, iarăşi vă spun de la obraz, stimaţi fraţi români! Dar în 1940, când URSS, printr-un ultimatum odios ne-a cotropit mişeleşte ţara, smulgându-i provincia istorică Basarabia, distrugând toate instituţiile statale, trimiţând în Siberia peste 1.500.000 de intelectuali, muncitori, ţărani, în vagoane pentru vite, acele vieţi omeneşti nu costă bani? Ba da, costă foarte mulţi bani!
Dar să operăm cu argumente financiare, precum o fac finanţiştii români din partea aceasta a Prutului. Să ne întrebăm: salariile, pensiile, bursele acelor oameni ucişi sau surghiuniţi în temniţele siberiene nu erau bani care au rămas în fondul statului român!? Dar toată avuţia fermelor care produceau cereale, vinaţuri, bovine, ovine, păsări nu a rămas în fondul statului român?
România are datorii mari faţă de Basarabia, iar nu Basarabia faţă de România! Să fie clară treaba asta! ªi aş pomeni, în primul rând, de datoria morală, căci nu românii basarabeni au abdicat de la Þară, ci Þara Mamă i-a cedat Imperiului Sovietic, fără măcar să tragă un glonţ pe Nistru. Un eveniment istoric pe care nu l-ai putea spune despre Finlanda, o ţară cu o populaţie mai mică, care, însă, a înfruntat inamicul sovietic şi a rămas o ţară liberă.
Dar, în 1991, nu cumva Basarabia, iarăşi, a fost de vină? Nu, dimpotrivă, România a cedat Basarabia ruşilor, recunoscând un stat în stat - Republica Moldova, adică aceeaşi RSS Moldovenească, atât că fără doi de "S". Îmi amintesc, eram reprezentanta Basarabiei în Parlamentul URSS, când s-a dezbătut Pactul Molotov-Riebbentrop, în decembrie 1989.
Între timp, în România avea loc aşa-zisa "revoluţie" (mai bine spus, lovitură de stat). Ceea ce am să vă spun acum este publicat în Monitorul Oficial al fostului Imperiu Sovietic, dar şi în cărţile de istorie despre Republica Moldova, care au apărut în Marea Britanie, în Franţa, în Israel.
Aşadar, în sânul Imperiului Sovietic am declarat că nici Constituţia lor cea mai reacţionară, stalinistă, din 1936, nu admitea rapturile teritoriale săvârşite de URSS împotriva României (art.3). Aşijderi, în aceeaşi Constituţie (art. 14) se stipulează că URSS nu avea prerogative constituţionale să fondeze state în teritoriile ocupate, precum RSS Moldovenească.
ªi, acum, ce se întâmplă, fraţii mei? Ce fac marii noştri finanţişti? Lasă o Basarabie însângerată şi sărăcită, cu Armata a 14-a în coastă, la voia Imperiului Rus? Oare, chiar, aceşti finanţişti, destul de inteligenţi, după părerea mea, nu cunosc istoria ţării lor - România? Oare nu cunosc opera social-politică a marelui geniu al poporului român, Mihai Eminescu? Deocamdată, în mod evident, Mihai Eminescu cunoştea mai bine originea acestei palme de pământ, Basarabia, decât ziariştii de la "Cotidianul".
Stimaţi colegi, se consemnează în "Cotidianul" că, în 1812, Basarabia a fost cedată de către turci ruşilor. Îmi permiteţi să vă întreb, stimaţi fraţi români, când a fost Basarabia pământ turcesc? la cheremul turcilor? A fost dintotdeauna Moldova lui ªtefan cel Mare şi Sfânt, până la Unirea din 1918, când a devenit şi parte a României. Ori au uitat stimabilii ziarişti, ori nu au ştiut niciodată că Mânăstirea Căpriana are piatră de temelie pusă de ªtefan Vodă? A fost cedată această bucată de pământ strămoşesc de atâtea ori, încât chinuiţii români basarabeni, când vine vorba despre Þara Mamă, când îşi amintesc de câte ori i-a părăsit în istorie, fireşte, unii dintre ei, devin, fără voie, românofobi.
Tocmai de aceea, ca să nu le aduc şi eu un plus de românofobie, nu i-am dat în judecată pe detractorii mei dâmboviţeni, printre care ziaristul Ion Cristoiu şi senatorul Corneliu Vadim Tudor. M-a oprit la timp gândul: ce or să zică românii basarabeni? Leonida noastră se judecă cu fraţii români! Cum să mai facem Unirea?! Să nu uităm, însă, că sângele vărsat în Basarabia şi Bucovina strigă la cer. De aceea se întâmplă ba secetă, ba inundaţii în România.
Ar fi bine să fie lăsate de-o parte preţurile, pentru că Dumnezeu nu doarme cu capul pe o mănăstire. El vede, aude totul şi este alături de cei suferinzi.
Pentru finanţiştii români, ce contează că Basarabia a revenit la identitatea sa, după o jumătate de veac de ocupaţie rusească? Chin, lacrimi, sânge, zeci şi sute de mii de vieţi omeneşti distruse nu contează pentru contabili.
În acest sondaj ingrat, pe care îl face "Cotidianul", pentru a vedea reacţiile de o parte şi de alta a Prutului, se dă apă la moară străinilor şi vânduţilor autohtoni, care au purces deja să ne schimbe istoria, limba şi poate nu mai e mult până la înlocuirea grafiei latine cu cea chirilică.
Ce contează pentru contabili acele mari izbânzi din 1989: limba română - limbă de stat, grafia latină, istoria românilor şi însemnele naţionale?
Iată de ce consider că este o mare eroare acest sondaj apărut în "Cotidianul".
În loc de un plan strategic de reunificare a ţării în toate domeniile, timp de 16 ani, România nu a făcut nimic pentru Basarabia, iar acum o pune pe tarabă de vânzare. Ruşine şi încă o dată, ruşine!
Când te gândeşti, că la Seul, de exemplu, există un minister al reîntregirii, când toate neamurile, precum spune Biblia, înainte de apocalipsă, se întorc în albiile lor, România în letargie. O letargie continuă. Din câte ştiu eu, din spaţiul informaţional ce înconjoară terra, acet sondaj a fost comandat la nivel statal.
Vă mulţumesc.